dimarts, 31 de gener del 2012

Do espontani i treball

Podem pensar que el do espontani és una gràcia, i ho és perquè s’experimenta així, perquè apareix tot d’una. Ara bé: perquè el do espontani aparegui és precís estudiar, meditar, treballar. El fruit, no sorgeix de la terra adobada, regada, treballada?

4 comentaris:

  1. Estimada Teresa; com sol passar, les raons són a mitges. Selves i boscos, i també el paradís terrenal, si es vol considerar així(o sigui, abans dels pagesos) produeixen els fruits sense que ningú treballi la terra, deixada a l'acció només natural; aquí l'acció és gratuïta.
    Ara bé, una segona classe de fruits són deguts a la mà dels conreadors intel·lectuals, perquè la terra també necessita el pensament aplicat per obtenir bons efectes.
    (Ara he agafat un virus i estic k.o.)

    ResponElimina
  2. Ah, estimada Olga, és perfecte el que dius, dónes les claus per a una interpretació més completa, ja que després de la 'caiguda' el paradís ja no ens és donat, sembla, si no és treballant...
    (Desitjo de tot cor que et recuperis d'aquest virus, aquests dies de fred són perillosos).

    ResponElimina
  3. És precís aquest esforç, estudi, meditació...la gràcia és que sembli espontani.
    Hi ha una anècdota de S. Hamada ceramista venerat al Japó i fora, Un dia tornejava un bol, amb tanta facilitat... un que el veia li digué: Això fet tan ràpid val tants diners? i ell contestà més o menys: Dos minuts per fer-ho i 60 anys per aprendre'n.

    ResponElimina
  4. El fruit només surt de la terra sense cultivar a l'edat d'or dels clàssics o al paradís, com diu l'Olga. Però, com que no existeix res sense el seu contrari, també arribarà l'edat de ferro i, amb ella, el treball.

    ResponElimina