dijous, 28 d’abril del 2011

Etty Hillesum

Etty Hillesum, una de les veus més commovedores que han donat testimoni del ‘judeocidi’, com escriu Adrià Chavarria al seu llibre Etty Hillesum. Un ungüent per a tantes ferides (Denes editorial), va enviar dues postals a dos amics des del tren que la duia a Auschwitz. Les va llançar des d’una escletxa del vagó atapeït de gent i d’angoixa. Una es va perdre. L’altra, datada el 7 de setembre de 1943, va ser recollida per una gent de pagès i enviada a la destinatària, Christine van Nooten: "Christine, obro la Bíblia a l’atzar i trobo el següent: El Senyor és el meu espai més sagrat”.
Supervivents dels camps (primer Westerbork i després Auschwitz, on va ser gasejada) han confirmat que Etty realment tenia, fins a l’últim, una ‘personalitat radiant’.

(a la foto, presa aquest estiu passat: sala de dutxes a Buchenwald)

3 comentaris:

  1. És un tresor que cal saber guardar quan a la vida trobes persones que són un ungüent, acostumen a ser radiants tal com diuen els testimonis de Hetty Hillesund.

    ResponElimina
  2. Quin silenci de mort, ara a la sala... Però les veus s'hi han enganxat per sempre.

    ResponElimina
  3. El seu diari i la seva correspondència (escrita des de Westerbork) són lectures imprescindibles per acostar-se a una manera única d'afrontar l'Holocaust. No conec el llibre que esmentes, però ho solucionaré ben aviat. Salutacions!

    ResponElimina